În cartea sa "Cele mai sănătoase 150 de alimente de pe glob", nutriţionistul american Jonny Bowden a selecţionat cele mai sănătoase alimente pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi. Iată 10 alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească zilnic din farfurie. În cartea sa "Cele mai sănătoase 150 de alimente de pe glob", nutriţionistul american Jonny Bowden a selecţionat cele mai sănătoase alimente pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi. Iată 10 alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească zilnic din farfurie.
1. SFECLA ROŞIE este o legumă foarte bogată în acid folic şi pigmenţi roşii naturali, buni împotriva cancerului. Sfecla roşie are doar 40 kcal/100 g este uşor digerabilă şi are un conţinut bogat în vitaminele A, B, C şi PP, precum şi potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamină. Este eficientă în viroze, hipertensiune, anemii, imunitate scăzută, nevroze, demineralizare, tuberculoză, cancer, disfuncţii hepatice. Prin conservare în oţet de mere, sfecla roşie se îmbogăţeşte în vitaminele B6, B12, prin procesul de fermentaţie.
2. VARZA este bogată în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Este o legumă foarte puţin calorică, având în jur de 25 de calorii la 100 g de produs. Varza se află printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Este, de asemenea, foarte bogată în vitamina E: între 2 şi 7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă. Vitaminele din grupa B sunt foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă. Un consum regulat de varză are efect benefic în prevenţia cancerului de colon în special, a celui de stomac, dar şi de plămâni, esofag şi rect. Varza are proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor, posedă o a