În 1902, când a cunoscut- o la Bucureşti pe dansatoarea americană Loie Fuller (1862-1928), Maria (1875-1938) era soția lui Ferdinand (1865-1927), prințul moştenitor al tronului României. De atunci, cele două au legat o prietenie pe viață. Fuller, lesbiană declarată, a devenit confidenta viitoarei regine, protejata acesteia şi, susțin mai mulți biografi ai dansatoarei, iubita ei pătimaşă. În 1902, când a cunoscut- o la Bucureşti pe dansatoarea americană Loie Fuller (1862-1928), Maria (1875-1938) era soția lui Ferdinand (1865-1927), prințul moştenitor al tronului României. De atunci, cele două au legat o prietenie pe viață. Fuller, lesbiană declarată, a devenit confidenta viitoarei regine, protejata acesteia şi, susțin mai mulți biografi ai dansatoarei, iubita ei pătimaşă.
Când a venit la Bucureşti, pentru un spectacol la Teatrul Național, Loie Fuller avea 40 de ani şi era cea mai cunoscută dansatoare a epocii sale. Maria, principesă a României, cu 13 ani mai tânără, a fost fermecată de Loie, căreia i-a scris o dedicație pe o fotografie ce o înfățişa îmbrăcată în mătase albă. “Una dintre cele mai pasionate admiratoare ale dumneavoastră, în amintirea unei seri încântătoare”, a scris Maria, conform cărții biografice “Ultima romantică”, semnată Hannah Pakula. Autoarea aminteşte şi răspunsul lui Loie, scris pe spatele aceleiaşi fotografii: “Ochii minţii mele privesc atât de pătrunzător, î n c â t mi-au venit lacrimi în suflet, lacrimi de bucurie şi fericire, care nu se vor uita niciodată, în amintirea sufletului unui artist pe care l-am întâlnit în pustietate şi l-am văzut în lumina adevărului. Ea, Măria!”.
Într-o epocă a păstrării cu orice preţ a aparenţelor, Loie era, paradoxal, o lesbiană declarată. În cartea “Moştenirea teatrală a homosexualilor şi a lesbienelor”, un dicţionar biografic al artiştilor americani de orientare homosexuală apărut în 2005, autorii