Doar o examinare atentă cu dermatoscopul a tuturor aluniŢelor de pe corp poate spune dacă acestea reprezintă sau nu o ameninŢare pentru sănătate. Cancerul de piele sau melanomul, în limbajul de specialitate, are cea mai rapidă dezvoltare dintre toate tipurile de cancer cunoscute. Potrivit statisticilor, zilnic, o femeie cu vârsta cuprinsă între 20 Şi 29 de ani este diagnosticată cu cancer de piele. Iată ce ai de făcut pentru a preveni melanomul.
De ce apar nevii?
AluniŢele sunt micile excrescenŢe pigmentate ale pielii care pot apărea sub diverse culori Şi dimensiuni. Se pare că aceŞti nevi pigmentari, cum mai sunt cunoscute aluniŢele în limbajul de specialitate, sunt determinaŢi genetic. Cei mai mulŢi îŞi fac apariŢia pe piele în primii 20 de ani de viaŢă, însă pot interveni Şi mai târziu. Expunerea la soare de pildă este un factor ce poate determina creŞterea numărului aluniŢelor. Însă nu numărul mare sau prezenŢa nevilor trebuie să ne îngrijoreze, ci modificarea aspectului acestora. Studii recente au demonstrat că anumite tipuri de aluniŢe prezintă risc mai mare de a deveni canceroase.
Când trebuie să-Ţi faci griji
În primul rând este important să-Ţi cunoŞti foarte bine corpul. Întrucât aluniŢele devin o ameninŢare pentru sănătate în momentul în care îŞi schimbă caracteristicile, trebuie să Ştii că nu toate aluniŢele arată la fel. Acestea pot fi de culoarea pielii sau roz, maro deschis sau brun, sau chiar negru-albăstrui. De asemenea, Şi forma lor poate fi extrem de variată. Acestea pot fi rotunde, ovale sau chiar neregulate, plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fără păr, pestriŢe sau colorate uniform. Ar trebui să-Ţi pui semne de întrebare Şi să te adresezi medicului de specialitate în momentul în care, în zona unei aluniŢe apar senzaŢii de mâncărime sau de uŞoară jenă, sângerări sau când acestea îŞi schimbă aspectul. Poate fi un