Relatia Basescu-Ponta a inceput bine. Pasnic. Decent. Surprinzator de bine. Si surprinzator stiindu-i pe amandoi si stiind ce au spus unul despre altul. Ce si-au aruncat in cap.
Cum se intampla in politica, situatia te obliga macar la pastrarea aparentelor. Intrebarea e asta - cat va mai dura? Totul pare sa ii impinga pe cei doi la scandal. Si daca n-ar fi contextul, sunt ei insisi. Doi oameni cunoscuti ca fiind predispusi la confruntare. Sigur, as putea sa ma insel. Sa ma surprinda total amandoi si cooperarea sa curga lin. Sau macar echilibrat, decent. Asa va fi, pentru un timp. Ar putea dura chiar pana la alegerile din noiembrie si, daca USL castiga alegerile, si putin dupa.
Doar ca sansele pentru ca situatia sa se desfasoare normal sunt mici. Totul pare impotriva. In situatia de acum, totul pare sa duca spre un scandal. In domeniul politicii externe presedintele are un ministru de Externe fata de care nutreste antipatie. Sentimentul fiind, de altfel, reciproc. Mai mult, in acelasi domeniu, premierul si presedintele deja au pareri diferite referitoare la cine trebuie sa reprezinte tara la Consiliul European. Nici pe justitie lucrurile nu stau mai fericite. Cu siguranta, Basescu si Ponta au idei extrem de diferite referitoare la cine vor fi sefii DNA si Parchetului General. Pe care ii numeste presedintele, dar la propunerea ministrului Justitiei. Titus Corlatean, al carui sef politic e Ponta.
Apoi, pe Educatie, Basescu a avertizat inca din ziua investirii Guvernului ca nu va accepta o "restauratie". Or stim foarte bine ca USL nu doar ca vrea sa schimbe din temelii Legea Educatiei, dar deja a inceput s-o faca, inca de pe vremea cand nu doborase Guvernul Ungureanu, dar dobandise majoritatea in Senat. Vezi Legea Filip-Croitoru.
Totul impotriva pacii
Si exemplele pot continua mult si bine. Aproape ca nu e subiec