Ca simbol al prieteniei ce uneşte Europa şi Asia, România şi Kazahstan, la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti a fost organizată expoziţia cu tablouri premiate de UNESCO, "Astana – Capitala viitorului. Patrimoniul umanităţii".
Un număr de peste 15 tablouri, care reprezintă imagini cu cele mai importante monumente arhitecturale din capitala Kazahstanului, au alcătuit expoziţia "Astana – Capitala viitorului. Patrimoniul umanităţii" la sfârşitul lunii aprilie, în Bucureşti. Tablourile, premiate de UNESCO, cuprind imagini cu anumite construcţii importante şi apreciate în plan internaţional, cum ar fi Casa Mondială a Religiilor, Palatul Păcii, Khan Shatyr, edificii care au propulsat oraşul între primele 30 din lume.
"Multe dintre imagini sunt reale, însă unele dintre ele sunt gândite pentru a fi elaborate în viitor. Astana este o zonă interesantă, economic vorbind, şi are o populaţie extraordinară. Acolo, totul e nou, ideea de mahala care se poartă la noi nu există la ei. Vizitatorii care vin la această expoziţie vin pentru spectaculosul unor forme de arhitectură unde nu te aşteptai să le vezi, adică la marginea Siberiei. Este lumea aceea a orientului, care este dincolo de orice închipuire", au spus organizatorii.
Expoziţia a avut ca scop prezentarea, în premieră, publicului românesc impresionantul oraş-capitală a Kazahstanului (primul oraş din Asia Centrală prezentat internaţional) şi ilustrarea importanţei strategice a relaţiei România – Kazahstan, dar şi pentru a arăta înfrăţirea între cele două oraşe. În plus, astfel se doreşte exprimarea sprijinului ţării noastre pentru alegerea Astanei drept gazdă a Expoziţiei Internaţionale Expo2017, pentru care şi-a ales tema "Viitorul Energiei".
Astana înseamnă "capitală" în limba kazahă. Se încadrează în topul celor mai noi oraşe ale lumii, devenită capitală a Kazahstanului la 1