Urmări. Ciuma a făcut ravagii în BucureŞti, ucigând aproape jumătate din populaŢia oraŞuluiFaŢă de alte capitale europene, BucureŞtiul a fost greu încercat de-a lungul istoriei sale. În memoria colectivă a britanicilor mai există Şi astăzi celebrul incendiu care a mistuit Londra la 1666. Portughezii au consemnat în istoria Lisabonei teribilul cutremur din 1755, urmat de tsunami. Istoria BucureŞtiului este plină de nenorociri, una mai groaznică decât alta. După ce trecea o molimă izbucnea un incendiu, apoi altă molimă lovea oraŞul. Când bolile Şi pârjolul îi ocoleau pe oameni, urma o invazie străină, nenorocirile succedându-se la un interval de 10-15 ani.
Dezastru. Incendiul din 23 martie 1847 a cuprins clădirile din zona CurŢii Vechi de lângă Hanul Manuc până în Calea VăcăreŞtiUna dintre cele mai groaznice încercări prin care au trecut locuitorii BucureŞtiului a fost celebra "Ciumă a lui Caragea". În 1812, Ioan Vodă Caragea a fost uns domnitor de Înalta Poartă Şi s-a instalat la BucureŞti după ce, împreună cu alaiul său, a venit de la Istanbul. Fără să Ştie, unii dintre oamenii săi purtau cu ei teribilul virus al ciumei. La momentul respectiv, oraŞul se găsea într-o situaŢie economică foarte proastă, fiind încă afectat de o recentă ocupaŢie a trupelor ruseŞti. Mai mult, condiŢiile sanitare erau deplorabile. Pe acest fond, boala a lovit în plin, iar urmările au fost extrem de grave.
DepăŞiŢi. Pompierii nu s-au putut lupta cu vântul puternic care a ajutat flăcările să se extindă rapidPotrivit istoricului Dan Falcan, până în primăvara lui 1814, când boala a fost eradicată complet, au murit, numai în BucureŞti, peste 40.000 de oameni, adică aproximativ jumătate din populaŢia oraŞului. Cadavrele au fost aruncate, la repezeală, în gropi comune, celebră fiind cea din zona cartierului cunoscut astăzi sub numele de Balta Albă. Zona a primit acest nume tocmai