Preşedintele american Barack Obama, aflat în campanie pentru un nou mandat la Casa Albă, declara recent într-un interviu că "personal" este în favoarea mariajului gay. Sprijinul lui Obama pentru legalizarea legăturilor homosexuale - o revoluţie într-o ţară taxată pentru puritanism - nu este însă o atitudine lipsită de riscuri. Subiectul mariajelor între persoane de acelaşi sex divizează America.
Declaraţia lui Barack Obama este una simbolică dar şi curajoasă într-o ţară în mare parte conservatoare şi religioasă. Cum notează presa americană, mariajul gay este ultimul dintre drepturile civice încă nerespectate de cealaltă parte a Atlanticului, în mai toate statele americane. În fapt doar 6 state din 50 - plus capitala federală Washington - recunosc prin lege mariajul homosexualilor, alte trei state îl recunosc dar nu-l aplică. Cu alte cuvinte în America lui Obama, căsătoria dintre doi bărbaţi sau două femei e încă o excepţie.
Cum "mariajul rămâne şi astăzi un cod social de bază, legalizarea sa este sinonimă în fapt cu acceptaera homosexualităţii de către o societate" notează pe drept cuvânt editorialistul ziarului francez Libération. Ziar care apreciază că din acest punct de vedere, Obama şi Hollande sunt pe aceaşi lungime de undă, preşedintele-ales al Franţei promiţând în timpul campaniei că "va da dreptul la mariaj şi adopţii de copii cuplurilor homosexuale".
Astăzi în Franţa, două persoane de acelaşi sex pot doar semna un pact civil de solidaritate. Spre deosebire de mariaj, acesta nu are niciun efect asupra filiaţiei şi autorităţii parentale.
Să revenim însă la America lui Obama unde un alt editorialist, de la New York Times de această dată, compară declaraţia şefului Casei Albe cu lupta din anii 60 împotriva discriminării negrilor. Obama este primul preşedinte american care ia poziţie în favoarea mariajului homosexualilor - Bill Clint