Intr-un interviu televizat, proaspatul premier Victor Ponta declara, printre altele: "Opinia mea este ca, respectand toate standardele de siguranta, proiectul grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, complet blocat in ultima perioada, ar trebui continuat. Sunt foarte sensibil la pozitia organizatiilor neguvernamentale de mediu, dar pentru Romania independenta si capacitatea de export in ceea ce priveste productia de energie sunt esentiale".
Este cam ceea ce explicam si noi in editorialul “FMI ne sperie cu posibile pene de curent”, publicat in urma cu exact un an si doua zile!
Cu alte cuvinte, primul-ministru va continua sa asculte temerile tuturor celor ingrijorati de soarta mediului inconjurator, insa fara a exagera si a opri proiecte vitale pentru Romania, atunci cand se vor respecta standardele de protectie impuse la nivelul Uniunii Europene. Este, de altfel, aproximativ ce declara si ministrul Mediului, Rovana Plumb, la prima sa intalnire publica pe tema Rosiei Montane si putem observa sincronizarea membrilor guvernului in ceea ce priveste siguranta cetateanului, fara insa a cadea intr-o extrema care sa ne conduca la pierderea unor surse de venit ce pot mentine tara pe linia de plutire sau chiar, de ce nu, sa ne transforme in exportatori de energie electrica si sa ajungem si noi, mai in gluma mai in serios, un fel de Arabia Saudita a Europei!
Ma refer la ideea de a deveni exportatori adevarati de energie, pentru ca si in momentul de fata livram acest produs la extern, insa cantitati de treizeci de ori mai mici decat cele pe care inca le importam, nedepasind nici macar 100 milioane de KWh. Adica in prezent exportam doar simbolic, atat cat sa figuram pe lista exportatorilor de energie, asa cum facea si Ceausescu pe vremuri, cand exporturile se faceau, de multe ori, cu mari pierderi, dar aveau ca rezultat faptul ca un stat comunist demonstra capacitate