Guvernul analizeaza optiunile pentru Cupru Min dupa ce privatizarea companiei a esuat. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu FMI.
"Exista doua variante: ori exista capacitatea Guvernului de a face anumite investitii de mediu si a avea un parteneriat cu o firma privata, dar in conditii avantajoase si pentru noi, sau a doua varianta pe care trebuie sa o studiem este de a transfera actiuni la Cupru Min catre o autoritate locala, in cazul de fata Consiliul Judetean Alba, eligibila pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judetean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeana in jur de 100 milioane euro care trebuie investite in protectia mediului", a declarat premierul Victor Ponta duminica in emisiunea "Dupa 20 ani" difuzata de PRO TV, potrivit Mediafax.
Intrebat daca o decizie va fi luata in acest an, premierul a raspuns "categoric da".
Intr-o declaratie anterioara, Victor Ponta preciza ca Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.
Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru Cupru Min Abrud, desi aceasta castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.
"Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o", arata compania dupa desemnarea noului prem