După prima reuniune de ieri cu preşedintele, liderii celor trei partide parlamentare, Noua Democraţie, Syriza şi PASOK, au făcut declaraţii contradictorii privind formarea unui guvern de coaliţie.
Preşedintele grec Carolos Papoulias s-a întâlnit, ieri, la prânz, cu liderii principalelor partide parlamentare în încercarea de a negocia formarea unui guvern de uniune naţională care să prevină noi discuţii pe tema falimentului ţării şi a ieşirii din zona euro. La ieşirea de la negocieri, liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, a declarat că acestea au ajuns într-un „impas". Venizelos afişa totuşi „un optimism limitat" în speranţa unui eventual acord cu micul partid de stânga proeuropean, Dimar.
La rândul său, liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras, a precizat că stânga radicală, Syriza, a refuzat, din nou, să participe sau măcar să susţină un guvern de coaliţie, chiar dacă acest Executiv s-ar angaja să renegocieze acordul cu creditorii internaţionali.
„Am depus toate eforturile pentru a realiza o cooperare generală", a declarat Antonis Samaras, citat de AFP, care îşi exprimase înainte de începerea discuţiilor disponibilitatea de a forma un guvern de coaliţie interimar pentru o perioadă de doi ani, cu misiunea de a menţine Grecia în zona euro.
„Syriza refuză nu doar să accepte formarea unui guvern viabil, dar chiar şi de a-şi oferi votul unui cabinet care să renegocieze termenii acordului", a precizat liderul conservator.
Uite coaliţia,nu e coaliţia
Pe de altă parte, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat după ieşirea de la negocieri că PASOK, Noua Democraţie şi o a treia mică formaţiune, cel mai probabil partidul de stânga Dimar, au convenit asupra unei coaliţii care să pună în aplicare programul de austeritate, catalogat de Tsipras drept „criminal", dar care este cerut d