Jurnalul Naţional - V-am propus să ne întâlnim pentru un interviu. Şi dumneavoastră m-aţi invitat la o cafenea. Beţi frecvent cafea?
Mihaela Bilic - Da. Dar nu de dragul cafelei, ci al laptelui. Cafeaua este un bun stimulent. Dar nu sunt înnebunită după gustul pur al cafelei, după gustul ei amar, ci după cafeaua cu lapte mult, evident fără zahăr.
- Cafea, da. Dar ceai?
- Despre boabele de cafea şi despre cele de cacao se spune că reprezintă hrana zeilor. Deoarece conţin foarte mulţi antioxidanţi încât pot înlocui medicamentele. Deoarece conferă o stare de bine. Cafea, cacao, ceai. Sunt trei alimente distincte, care trebuie să aibă locul lor în alimentaţia noastră. Ele nu se exclud. Dimpotrivă.
- Este o modă a ceaiurilor cu diverse arome...
- Sunt nişte răsfăţuri. Să nu uităm de englezescul “ceaiul de la ora cinci”, care marchează transformarea unui aliment – ceaiul într-un moment de răsfăţ, de plăcere, de socializare, într-un ritual.
- Apropo de ritual. Micul dejun are propriul lui ritual. Începeţi acest ritual cu un pahar cu apă?
- Este un mod de trezire a intestinelor. Un lichid călduţ – apă, ceai, cafea face pregătirea pentru micul dejun. Dacă bem apă, atunci este bine să adăugăm şi puţină lămâie, care chiar dacă este acidă, creează alcalinitate în stomac, echilibrând pH-ul la nivelul tubului digestiv. Cât priveşte micul dejun, el trebuie luat relaxat, alături de ceilalţi membri ai familiei, nu pe fugă, ci făcând confesiuni despre proiectele pe care le avem pentru ziua respectivă.
- Să ne spunem bună dimineaţa...
- Da. Şi în nici un caz nu vom lua micul dejun cu ochii la televizor.
- Şi la prânz care este piesa de bază?
- Ciorba. În primul rând pentru că nu este scumpă. De foarte multe ori aud: “Nu putem mânca bine pentru că nu avem mulţi bani”. Greşit! Ciorba înseamnă legume multe, paste făinoas