Înainte ca fraţii Balint să fie condamnaţi, gruparea condusă de aceştia a intrat în atenţia autorităţilor pentru că ar fi tâlhărit cetăţeni străini, trimis „fete” la produs şi ameninţat datornicii Nuţu Cămătaru
Sursa: Vlad Stănescu
Fraţii Vasile şi Ion Balint (Sile şi Nuţu Cămătaru) au intrat zilele acestea din nou în atenţia opiniei publice după ce au fost daţi în urmărire naţională. Poliţiştii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.
Ion şi Vasile Balint au fost condamnaţi, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menţinând, în cazul celor doi, sentinţa din faza inferioară a procesului. Ulterior, sâmbătă, au apărut şi veşti despre „predarea” celor doi – Sile Cămătaru ar fi fost prins de autorităţile din Germania, iar Nuţu s-ar afla în ţară, urmând a se prezenta la poliţie. Fraţii „Cămătari” au anunţat că vor da statul român în judecată la CEDO, deoarece - spun ei – ar fi ispăşit deja pedeapsa pentru faptele lor.
Detaliile din dosarele întocmite mai multor membri ai clanului sunt deja istorie. Dar pot provoca, chiar şi azi, la ani distanţă, fiori.
„Şi-au diversificat preocupările”
Un rechizitoriu întocmit de DIICOT în 2004 caracterizează activităţuile grupării:
„Structurile de crimă organizată s-au reorientat şi spre tipuri de infracţiuni cu caracteristici mafiote care implică acţiuni premeditate, sechestrări de persoane, tâlhării, şantaj, impunerea taxei de protecţie, etc.
O astfel de grupare infracţională, structurată pe principiile unui grup criminal organizat, este şi cea condusă de inculpaţii Balint Ion şi Balin Vasile, ce şi-a diversificat în timp preocupările în sfera criminalităţii organizate, membrii acesteia fiind implicaţi în a