Harta de la sfîrşitul secolului al XIX-lea este scoasă la licitaţia organizată de Artkmark, alături de aproape 70 alte obiecte rare şi inedite. Licitaţia "Cabinetul de curiozităţi" este orgranizată, în colaborare cu experţi de artă, la Palatul Cesianu-Racoviţă.
Casa de licitaţii Artmark scoate la vânzare, de mâine, obiecte rare, în colecţia „Cabinetul de curiozităţi”, printre care prima hartă administrativă a Bucureştiului, tipărită de atelierul lui Constantin Ghiulea, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Preţul de pornire este de 1.000 euro şi este o replică a cunoscutei hărţi din 1852, realizată de maiorul baron Rudolf Artur von Borroczyn, tipărită din ordinul domnitorului Munteniei, Barbu Știrbei. Noile clădiri de piatră şi cărămidă care apăruseră în centrul de tip occidental coexistau, în acea perioadă, cu mahalale mizere, la periferie. Este perioada în care Dâmboviţa a fost regularizată şi se începea tăierea marilor bulevarde.
Harta a fost imprimată în atelierul tipografic al lui Constantin Ghiulea din Bucureşti, pe dimensiunile 137 x 132 cm.
Radiografia mâinii Reginei Elisabeta
Radiografia mâinii drepte a Reginei Elisabeta este o altă raritate scoasă la licitaţie, cu preţul de pornire de 250 euro.
Radiografia este realizată cu primul aparat Roentgen din România, în 1896, la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti de către Ioan D. Ghica. Gestul Reginei nu era doar o necesitate, ci avea rolul de a insufla încredere românilor în noua tehnologie medicală bazată pe folosirea razelor X, descoperită de profesorul german Wilhelm Roentgen cu doar un an înainte, în 1895.
Mâine încep licitaţiile lunii mai, la Athénée Palace Hilton, în Sala Regina Maria. Cele organizate joi vor avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă. Licitaţia pentru Colecţia "Cabinetul de curiozităţi" va începe la ora 20.00.
Urmăreşte-ne şi pe