Şeful Serviciului federal de control sanitar al Rusiei (Rospotrebnadzor), Ghennadi Onişcenko, a declarat că produsele agricole din Olanda ar putea fi periculoase, inclusiv din cauză că în această ţară se desfăşoară studii privind mutaţiile tulpinei gripei aviare (H5N1), activităţi interzise printr-o convenţie internaţională din anii 70 ai secolului trecut.
„Ne rezervăm dreptul să fim prudenţi faţă de toate livrările de produsele agricole din Olanda. Nu se ştie ce ne pot trimite", a declarat Onişcenko, citat de egenţia Interfax .
Olanda, unul din cei mai importanţi furnizori de legume din UE în Rusia, desfăşoară activităţi de cercetare de natură ilegală, susţine şeful Rospotrebnadzor. „Olanda este implicată în activităţi interzise prin convenţii internaţionale. Ea modifică, de exemplu, caracteristicile virusului gripei aviare în sensul amplificării agresivităţii impactului acestuia faţă de tulpina originară. Noi, înţelegând acest proces, considerăm că trebuie mai întâi să ne lămurim pentru ce se fac toate acestea şi cât de mult ameninţă aceasta securitatea naţională a Rusiei", a menţionat oficialul rus.
„Cercetările s-au axat pe modificările genetice ale acestei tulpine şi au avut drept scop creşterea toxicităţii sale. Aceste studii nu fac decât să încalce o convenţie internaţională din 1971", a afirmat Onişcenko, subliniind că, la cererea Moscovei de a trimite un expert la prezentarea respectivului raport, Olanda a răspuns prin refuz, participând doar părţile direct implicate în cercetări, inclusiv SUA şi Vietnam, potrivit Interfax.