Situaţia politică din Grecia şi perspectiva ieşirii acestei ţări din zona euro a avut, cum era de aşteptat, un impact puternic asupra pieţelor: moneda euro a derapat puternic, iar acţiunile companiilor europene s-au depreciat şi ele, pe fondul unei neîncrederi în creştere a investitorilor.
Moneda unică a pierdut din nou teren în faţa dolarului, ajungând luni pe pieţele asiatice la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, de un euro pentru 1,28 de dolari. Deprecierea euro ar putea continua, estimează analiştii, mai ales dacă Banca Centrală Europeană va opta pentru noi măsuri de relaxare a politicii sale monetare.
Bursele au fost şi ele luni "pe roşu". Bursele europene au deschis într-o scădere puternică: indicele celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 1,1% încă de la primele tranzacţii, iar indicele băncilor din zona euro a scăzut cu 2,4 procente. Contaminată, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut şi ea luni: indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni a scăzut astfel cu 2,61%.
În tabăra cealaltă, pe fondul deprecierii euro şi a scandalului legat de pierderile JP Morgan Chase, cei mai bogaţi oameni de pe planetă au înregistrat pierderi de ordinul a peste 17 miliarde de dolari în doar şapte zile. Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a pierdut mai mult ca oricine: în total, peste patru miliarde de dolari.
Ca un amănunt de culoare, revista Forbes a lansat un nou serviciu de Internet intitulat Real-Time Billionaires, pentru urmărirea schimbărilor intervenite în clasamentul miliardarilor în timp real. Datele privind averile celor mai bogaţi oameni se actualizează automat la fiecare cinci minute, după 15 minute de la deschiderea Bursei de la Valori de la New York.
Situaţia politică din Grecia şi perspectiva ieşirii acestei ţări din zona euro a avut, cum era de aşteptat, un impact puternic asupra pieţelor: moneda euro a