Sunt şanse mari ca osemintele lui Constantin Brâncuşi să fie aduse în România! Asta susţine ministrul Culturii, Mircea Diaconu venit, duminică, la Hobiţa, în judeţul Gorj, pentru a se întâlni cu rudele sculptorului. Ministrul a cerut dovezi cu ajutorul cărora să se poată demonstra că Brâncuşi a renunţat la cetăţenia română întrucât statul i-a refuzat întoarcerea în ţară. Un alt proiect ambiţios al ministrului este acela de a pune în valoare ceea ce a mai rămas din casa în care s-a născut şi a copilărit Constantin Brâncuşi, ignorată total de autorităţile române.
Mircea Diaconu doreşte ca Brâncuşi să devină un brand al României, motiv pentru care, duminică, s-a deplasat în Hobiţa, locul natal al sculptorului, şi a cerut să se vadă cu descendenţii lui Constantin Brâncuşi. " Vrem să vedem ce putem face, pentru că toţi suntem datori, maistrului Constantin Brâncuşi şi dacă tot doresc unii să-l aducem aici, acasă, este foarte clar că trebuie să-l aducem înapoi. Cred că avem şanse mari, însă, înainte trebuie să-l onorăm noi aici, să merităm să-l aducem acasă. Trebuie să fie de acord şi francezii, e o cale lungă, care trebuie să înceapă de aici, întâi trebuie să-l onorăm noi aici pe Brâncuşi şi apoi să cerem să ni se repatrieze osemintele lui”, a declarat ministrul Culturii.
Vreau dovezi să încep discuţia cu statul francez
În prispa casei memorial de la Hobiţa a lui Constantin Brâncuşi, Mircea Diaconu le-a cerut dovezi descendenţilor lui Brâncuşi pentru a cere francezilor osemintele lui Brâncuşi, astfel încât marele sculptor să fie înmormântat lângă părinţii săi, în cimitirul din sat. "Scrisori de ale lui Brâncuşi, aveţi. Din câte ştiu eu, el a cerut statului roman, în două rânduri, să fie reprimit şi statul roman a refuzat pentru că era reacţionar. Dacă nu mă înşel există şi dovezi că până în ultima vreme a cerut să fie înmormântat în România. Asta