Banca Naţională "nu-şi face foarte mari griji" în legătură cu situaţia băncilor cu capital grecesc din România. BNR "este pregătită să facă faţă cu bine oricărei situaţii, dar nu ne-ar conveni să avem de-a face cu un risc care vine din Grecia". La nivel european "deja s-a plătit prea mult şi a nu merge mai departe cu salvarea Greciei ar însemna să pierzi o groază de bani". Declaraţiile au fost făcute la RFI de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Ce riscă băncile greceşti din România, pe fondul tulburărilor economice şi politice de la Atena? Adrian Vasilescu asigură că "Banca Naţională şi întregul sistem de garantare şi de supraveghere a sectorului bancar este pregătit să facă faţă cu bine oricărei situaţii, dar nu ne-ar conveni să avem de-a face cu un risc care vine din Grecia, pentru că asta ar accentua necazurile în zona euro, iar atunci când se accentuează necazurile în zona euro, pierdem noi cel puţin pe partea de export".
Adrian Vasilescu precizează că "băncile astea din Grecia sunt bănci româneşti cu capital grecesc, funcţionează în sistemul nostru bancar, sunt supravegheate de BNR, sunt reglementate de BNR, managementul este direct controlat de BNR, iar într-un caz extrem, BNR are inclusiv mecanismul ca să decadă din dreptul de vot, cel puţin şi de decizie banca-mamă din Grecia. Deci nu ne facem foarte mari griji din punctul ăsta de vedere. Dar sigur că dacă lucrurile vin pe ocolite, lovesc zona euro şi de acolo suntem loviţi noi cel puţin în partea de exporturi, n-o să ne cadă bine".
Unii experţi consideră că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o catastrofă, în timp ce alţii cred că ar fi mai bine aşa pentru uniunea monetară. "Greşesc şi unii şi alţii, adică şi cei care spun că nu se întâmplă nimic dacă iese Grecia şi cei care spun că va fi o catastrofă dacă Grecia iese din zona euro. Problema este văzând şi