Posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro nu mai este subiect de fantezie. După ce 70% din electoratul grecesc a acordat votul unor partide care resping condițiile fondului de salvare, mulți analiști, investitori și lideri politici consideră acest lucru foarte posibil.
Publicația financiară „Financial Times” oferă o analiză în detaliu asupra situației din Grecia și asupra consecințelor ieșirii acestei țări din zona euro, încercând să găsească un răspuns la cele mai fierbinți întrebări de pe buzele investitorilor, analiștilor și politicienilor.
Grecia chiar dorește să părăsească zona euro?
Deși 80% din greci se arată, în continuare, dornici să rămână în zona euro, rezultatele alegerilor pun sub semnul întrebării capacitatea acestora de a-și asuma responsabilitățile care vin din calitatea de membru. Partenerii europeni ai Greciei spun că și una și alta nu se poate și că guvernul de la Atena trebuie să-și respecte obligațiile asumate.
Alexis Tsipras, liderul Syriza, partid care s-a clasat pe locul secund la alegerile de acum o săptămână, insistă, însă, că liderii de la Bruxelles și Berlin nu vor forța Grecia să părăsească zona euro de teama efectelor pe care acest act l-ar avea asupra celorlalte state periferice. El a cerut renunțarea la implementarea condițiilor de austeritate fondului de salvare și a cerut și noi angajări pentru a reduce impactul șomajului.
Află ce fel de „atu” deține Grecia în negocierile cu UE
Citește aici despre efectul impasului din Grecia asupra costurilor de finanțare ale Spaniei
Este Europa pregătită pentru Grexit?
Noul fond permanent de urgență, ESM, în valoare de 500 de miliarde de dolari, susținut de un tratat internațional și având posibilitatea de a achiziționa obligațiuni suverane pe piață și de a injecta fonduri în băncile europene, face pe mulți lideri europeni