Deşi vicepremierul grec Theodoros Pangalos a avertizat că resursele financiare ale ţării sale vor fi epuizate peste şase săptămâni, crearea unei coaliţii de guvernământ este în continuare incertă.
După ce nici unul din liderii celor trei partide situate pe primele locuri la alegerile de săptămâna trecută nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernământ, preşedintele elen Karolos Papoulos a iniţiat, duminică, discuţii între toate fracţiunile parlamentare (inclusiv cele ale partidelor mici), în speranţa că în cele din urmă se va reuşi, sub medierea sa, să se ajungă la un compromis. Însă, cel puţin până la încheierea ediţiei, acesta continua să fie puţin probabil.
Certuri, minciuni şi calomnii
Iniţial, după numai 90 de minute de tratative între liderii principalelor partide, Noua Democraţie (de orientare de dreapta), gruparea de extremă stânga Syriza şi Pasok (partidul socialist), orice speranţă părea inutilă. Discuţiile au fost oprite de către Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a părăsit sala şi a anunţat că nu este dispus să renunţe la cererea sa de a relaxa măsurile de austeritate - pe care însă Noua Democraţie şi Pasok nu erau dispuse să o accepte. Câteva ore mai târziu, Tsipras a revenit în faţa presei pentru a anunţa că celelalte partide au reuşit să ajungă la un acord: Noua Democraţie şi Pasok ar fi urmat să formeze un guvern alături de Dimar, o mică grupare de stânga, cu vederi proeuropene. Dimar ar fi acceptat să facă parte din coaliţia de guvernământ pentru o perioadă de doi ani, oferindu-le astfel celorlalte două partide o majoritate de 168 de locuri în parlamentul format din 300 de parlamentari. Totodată, Tsipras a afirmat că cele trei partide nu sunt dispuse să guverneze fără sprijinul Syiriza - sprijin pe care el nu este însă dispus să îl acorde.
„Este absurd şi ilogic" ca crearea unui guvern să fie condiţionată de participa