Marţi dimineaţă are loc la Paris învestirea noului preşedinte al Franţei, socialistul François Hollande. Ceremonia de la Palatul Elysée începe la ora 10. În cadrul ceremoniei, unele lucruri sunt obligatorii, altele sunt lăsate la latitudinea celor doi protagonişti, noul venit şi predecesorul său, Nicolas Sarkozy.
Ceremonialul trecerii puterii de la un preşedinte la altul nu e înscris nicăieri, nu e prevăzut legal în niciun text. De-a lungul vremurilor s-au impus însă nişte repere: covor roşu în curtea de la Elysée, amabilităţi de o parte şi de alta a celor doi foşti adversari. Întâlnirea dintre François Hollande şi Nicolas Sarkozy este prevăzută la ora 10 fix.
Discuţia dintre cei doi va dura cel puţin o jumătate de oră şi se va derula probabil - nimic nu e sigur şi comunicat despre acest subiect - în subsolul palatului Elysée unde se află postul de comandament Jupiter, acolo unde se găsesc instrumentele ce permit la nevoie Franţei sà declanşeze focul nuclear. Cei doi vor aborda evident chestiuni strategice, de politică externă, dar mai ales Sarkozy îi va transmite succesorului său faimoasele coduri nucleare, cele care-i permit şefului statului să dea ordinul final de declanşare a unei riposte nucleare.
La această discuţie ia parte şi şeful de stat major particular al preşedintelui - e vorba de un general de rang maxim - care ştie în fapt cel mai bine care sunt procedurile de securitate. Funcţia acestui personaj foarte puţin cunoscut de marele public a fost creată tocmai pentru a garanta controlul politic al forţelor nucleare.
În fapt, după secretarul general al preşedinţiei, acest şef de stat major particular este numărul doi al palatului Elysée. Iniţierea noului preşedinte se face deci în această zi şi din acest moment noul şef de stat poate lua deciziile pe care le crede de cuvinţă în materie de disuasiune nucleară.
După această