Vicepremierul Greciei, Theodoros Pangalos, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul ţării, după ce populaţia a respins, prin votul de pe 6 mai, acordul de salvare a economiei greceşti, propus de UE.
"Majoritatea oamenilor a votat pentru o construcţie mentală foarte ciudată. Vrem să fim în UE şi în zona euro, dar nu vrem să plătim nimic pentru trecut", a spus Pangalos într-un interviu pentru Sunday Telegraph.
Principalul beneficiar al alegerilor, gruparea de extremă stânga Syriza, care a ieşit pe locul doi, a venit cu promisiunea de a nu implementa măsurile de austeritate convenite cu creditorii internaţionali ai statului. Germania, principalul creditor, a avertizat că va opri plăţile în cazul în care Grecia nu-şi respectă promisiunile sale privind cheltuielile.
"Sunt sigur că germanii nu vor ca statul grec să părăsească zona euro. Ceea ce nu ştiu este cât de mult sunt dispuşi să plătească. Depinde de germanii obişnuiţi. Sunt ei dispuşi să-şi plătească taxele pentru a-i ajuta pe greci? Mă îndoiesc. Vom fi într-un faliment sălbatic, într-un faliment scăpat de sub control. Statul nu va putea să plătească salariile şi pensiile. Mai avem bani până în luna iunie", a mai spus Pangalos.
Yannis Bournos, purtătorul de cuvânt pentru politici Europene al grupării Syriza, a declarat că Grecia şi-ar permite să respingă planul de salvare propus de UE pentru că liderii europeni nu ar risca provocarea unui efect de domino în întreaga Europă. "Dacă noi am părăsi zona euro, pieţele financiare vor ataca Italia. Când datorezi unei băncii 3.000 de euro şi nu îi plăteşti, te ucide. Dar când îi datorezi zece miliarde de euro, va face totul pentru tine", crede Bournos.
În plus, el este încrezător că ţara sa se va descurca să plătească salariile şi pensiile şi fără ajutorul Uniunii Europene, apelând la surse alternative