Romania este a saptea tara din Uniunea Europeana (UE) in functie de valoarea adaugata creata de industria miniera si extractiva si a doua din punct de vedere al fortei de munca care lucra in acest sector, arata ultimele date publicate de Eurostat.
Mai exact, la finele anului 2009, valoarea adaugata creata de industria miniera si extractiva pe plan local se ridica la 2,5 miliarde euro, in conditiile in care pe acest segment activau 1.200 de companii si peste 78.000 de lucratori. Totodata, cifra de afaceri in industria de minerit se ridica la aproape 5,2 miliarde euro.
Din punct de vedere al valorii adaugate, Romania este inainte unor tari precum Spania (2 miliarde euro), Franta (2,35 miliarde euro) sau Austria (950,3 milioane euro), dar este in spatele Poloniei (6,5 miliarde euro) sau Olandei (9,7 miliarde euro).
Desi Romania se afla in fata unor tari dezvoltate in ceea ce priveste valoarea adaugata a industriei miniera si extractive, de exemplu, forta de munca din Spania, Franta si Austria care lucreaza in acest domeniu totalizeaza 63.700 de persoane, cu peste 10.000 de angajati mai putin decat pe plan local.
Marea Britanie era pe primul loc in UE in functie de valoarea adaugata formata in minerit si industria extractiva, cu un volum total de 25,6 miliarde euro si o cifra de afaceri de 53,8 miliarde euro. Forta de munca angajata in acest sector se ridica la doar 54.400 persoane.
Mineritul, un subiect sensibil in Romania
Mineritul a ajuns un subiect sensibil in Romania odata cu intentia Gabriel Resources de a exploata zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Cel mai aprig sustinator al proiectului de la Rosia Montana este chiar presedintele Traian Basescu, acesta argumentand ca „redeschiderea” mineritului ar crea locuri de munca, acesta fiind de fapt adevaratul aur al unei societati.
La polul opus se afla ONG-urile, care