Principalele partide police din Grecia au ajuns la un acord privind nevoia numirii unui guvern şi au decis formarea unei coaliţii pe termen scurt care să conducă statul în următoarea perioadă. Decizia a fost luată la scrut după ce miniştrii de Finanţe ai zonei euro s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia din Grecia, scrie The Guardian.
La mai bine de o săptămână de la alegerile generale din 6 mai, tensiunile politice din parlamentul elen continuă să creeze temeri pe pieţele financiare internaţionale, bursele europene prăbuşindu-se luni pe fondul crizei din Grecia. Eşecul numirii unui nou executiv ar putea avea drept consecinţă organizarea unei noi runde de alegeri anticipate.
Mai mult, criza politică a adus din nou în prim plan posibilitatea unui Grexit ("Greek exit", ieşirea Greciei din zona euro n.r.), decizie luată în calcul de oficialii europeni. Comisia Europeană a lansat un avertisment dur la adresa Atenei asupra căreia se fac presiuni pentru continuarea programului economic asumat. "Ne dorim ca Grecia să rămână în zona euro şi sperăm ca Grecia să rămână în zona euro... dar trebuie să-şi respecte angajamentele", a declarat luni Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al instituţiei, în cadrul briefingului de presă de la Bruxelles.
Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza, care a reuşit să obţină locul al doilea la alegerile de săptămâna trecută, i-a cerut luni preşedintelui elen Karolos Papoulias o întrevedere cu liderii tuturor partidelor cu mandate parlamentare, cu excepţia grupării neonaziste Chryssi Avghi (Zori de Aur n.r.). Tsipras s-a arătat dispus să reia negocierile pentru formarea unui guvern de uniune naţională.
Papademos: Vom intra în faliment în iunie dacă nu se clarifică incertitudinile politice
Premierul elen Lucas Papademos l-a avertizat duminică pe şeful statului că dac