Să găteşti româneşte n-ar trebui să fie mare scofală, aici, în România! Numai că bucătăria, ca şi graiul, se învaţă pe lângă ai tăi. Mai că aş fi dispusă să aşez, pe lângă sintagma "limbă maternă", şi pe aceasta: "bucaterie maternă"... că doara găti, pe gustul alor tăi, se învaţă îndeobşte (mai întâi) acasă, pe lângă plita mamei şi a bunicii!
Ediţia a doua a îndrăgitului concurs gastronomic de televiziune "Să gătim româneşte" şi-a propus, în faza selecţiilor şi a calificărilor, să ne familiarizeze pe toţi cu gastronomia comunităţilor etnice din România. Am poposit, pe rând în satele şi familiile de slovaci, bulgari, greci, tătari, ucraineni, maghiari, ca şi în câteva sate româneşti, tot testând şi testând capacitatea vedetelor de a se acomoda cu traiul la ţară, ca şi pe cea a gazdelor noastre de a deveni veritabile vedete. În bucătărie!
Semifinala i-a strâns pe toţi, însă, la Cabana Vânătorilor, la Predeal, unde Crina Matei, simpatica prezentatoare, a îmbrăcat costumul tradiţional românesc, şi-a împletit cosiţa de Cosânzeană (cu tot cu floarea de recuzită, ca să dea bine, vorba ceea: "din cosiţă floarea-i cântă") şi-a devenit, oficial, "supervaizărul" semifinalelor. Azi veţi putea vizona doar o părticică din prima semifinală, suficient să vă daţi seama cât de mult au evoluat concurenţii şi, mai ales, cât de uşor reuşesc să facă faţă provocării de a găti... româneşte.
Înainte de a-i cunoaşte pe concurenţii din prima semifinală, să aflăm cine face parte din juriu. Cornelia Ghişoi, prima (şi singura, deocamdată) lady chef a României; Cezar Munteanu, supranumit Chef Cezar, un bucătar al diplomaţilor şi un diplomat al bucătarilor, Victor Melian, bucătar pe cinci continente; Dragoş Bercea, tânărul căpitan al echipei de juniori care participă la olimpiada de gastronomie; şi Simona Lazăr, editor de gastronomie la Jurnalul Naţional şi autoare a mai multor