Guvernul italian a decis să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile din Peninsulă, după atacul împotriva directorului unei companii, revendicat de o grupare anarhistă. Potrivit autorităţilor, atentatul a fost revendicat de Federaţia Anarhistă Informală, o grupare deosebit de periculoasă, responsabilă de atacuri similare în Italia şi în străinătate, la începutul anilor 2000. Armata va fi însărcinată cu paza instituţiilor statului.
"O circulară a fost trimisă pentru a invita (toate serviciile responsabile) să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile de pe teritoriul naţional", se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.
"Joi este prevăzută o reuniune a comitetului pentru ordine şi securitate", în cursul căreia va fi prezentat "un pachet de propuneri" şi este prevăzută "folosirea armatei", pentru a apăra "obiectivele sensibile".
Acest anunţ intervine în timp ce o celulă anarhistă italiană a revendicat vineri atentatul în care a fost rănit luni la Genova (nord-vest) directorul Ansaldo Nucleare, o filială a gigantului public Finmeccanica.
Potrivit procurorului din Genova, Michele Di Lecce, această revendicare a Federaţiei Anarhiste Informale (FAI), care a anunţat "alte opt acţiuni" pentru a-i răzbuna pe anarhiştii încarceraţi în Grecia, "pare fiabilă".
FAI, care a revendicat deja în decembrie un atentat cu un colet-capcană împotriva directorului agenţiei de strângere a impozitelor Equitalia din Roma a semnat numeroase acţiuni similare în Italia şi în străinătate, de la începutul anilor 2000.
De altfel, două cocteiluri Molotov au vizat în noaptea de vineri spre sâmbătă o agenţie a Equitalia din Livorno (Toscana, centru), iar anchetatorii privilegiază pista anarhistă.
Ministrul italian de Interne, Luisa Cancellieri, a "amintit clar şi ferm că Equitalia reprezintă statul", chiar dacă "a