Politicienii greci fac eforturi pentru a forma un nou guvern. Insa exista factiuni puternice care resping masurile de austeritate impuse de creditorii internationali.
Pe de alta parte, daca Grecia nu indeplineste cerintele Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene, nu va mai avea acces la liniile de credit internationale. Fara finantare, Grecia nu va fi capabila sa isi plateasca facturile si, totodata, risca sa fie exclusa din zona euro, scrie BBC.
Ce cred expertii ca se intampla daca statul elen va iesi din uniunea monetara?
Carsten Brzeski, economist senior, ING Belgia
Haos. Bancile grecesti se vor prabusi. Companiile grecesti se vor prabusi. Rata somajului va urca. Noua drahma se va devaloriza puternic. Preturile alimentelor si energiei vor exploda. Perspectivele pentru zona euro se vor inrautati.
Michael Arghyrou, lector, economist, Cardiff Business School
Drahma se va devaloriza cu cel putin 50%, cauzand inflatie. Dobanzile se vor dubla, iar creditele ipotecare si imprumuturile pentru firme vor deveni mult mai scumpe. Statul grec si bancile grecesti nu vor mai beneficia de credite. Acest lucru inseamna un deficit de bunuri de baza precum medicamente sau chiar alimente. Multe companii grecesti, care se bazeaza pe aprovizionari externe, ar putea intra in faliment.
Grecia isi va pierde singurul punct de referinta al stabilitatii, statutul sau de tara membra a zonei euro.
Cel mai pesimist scenariu vizeaza o prabusire economica si sociala, care ar putea conduce la un regim totalitar.
Sony Kapoor, director administrativ al think tank-ului Re-Define
Cred ca atat grecii, cat si liderii europeni care vorbesc despre iesirea din zona euro dau dovada de o mare lipsa de responsabilitate.
Costurile totale in raport cu beneficiile totale