Arheologii au facut o descoperire impresionanta la poalele vulcanului Tambora din Indonezia: o intreaga asezare, ce avea 10.000 de locuitori, a fost ingropata de lava puternicei eruptii, asemenea orasului Pompei.
Intr-o zi din aprilie 1815, vulcanul Tambora din Indonezia a acoperit cu lava o asezare de la poalele sale, potrivit Popular Archaeology.
In 1980, in satul Pancasila de pe insula Sumbawa, din Indonezia, au fost gasite primele fragmente de ceramica, monede si lemn carbonizat, toate ingropate sub un strat gros de cenusa vulcanica.
Descoperirile nu au fost departe de vulcanul Tambora, care a avut cea mai mare eruptie cunoscuta in istorie si care a produs schimbari climatice masive in Europa si America de Nord.
Din 2004 vulcanologul Haraldur Sigurdsson de la Universitatea Rhode Island si-a inceput investigatia in regiune. S-au descoperit artefacte in interiorul unei case, precum portelanuri chinezesti, unelte de fier si boluri de cupru. S-au gasit si doua schelete complete, ingropate de torentul de lava.
Incepand din anul 2006 si pana in prezent s-au efectuat numeroase sapaturi, sub conducerea lui M. Geria, de la Institutul arheologic din Bali. Descoperirile facute au fost similare ramasitelor de la Pompei.
Case carbonizate de acum doua secole, dar si scheletele unor oameni, au aparut de sub cenusa vulcanica.
"Pe baza artefactelor gasite, in special a obiectelor din bronz si a bijuteriilor, (se poate trage concluzia ca - n. red.) situl istoric a fost locuit de o elita bogata", a spus Emma Johnston, de la Universitatea din Bristol.
Arheologii estimeaza ca asezarea ingropata de lava vulcanului Tambora avea la acea vreme 10.000 de locuitori.
Arheologii au facut o descoperire impresionanta la poalele vulcanului Tambora din Indonezia: o intreaga asezare,