JP Morgan a pierdut în total 17,5 miliarde de dolari săptămâna trecută, acesta fiind rezultatul undelor de şoc trimise pe pieţe de anunţarea surprinzătoare a unei pierderi de două miliarde de dolari cauzată de investiţiile uriaşe eşuate făcute de traderul supranumit "Balena de la Londra". Pierderea ar putea creşte la trei miliarde de dolari, iar anunţul a şters peste 9% din capitalizarea de piaţă a celei mai mari şi profitabile bănci americane, scrie Forbes.
Pierderile apar în contextul în care băncile americane militează pentru relaxarea reglementărilor tranzacţiilor pe care le fac cu propriii bani.
Anunţul făcut de directorul executiv al JP Morgan Jamie Dimon vine după ce luna trecută The Wall Street Journal a scris că mai multe fonduri de hedging pariază împotriva poziţiilor uriaşe luate de un trader al băncii, "Balena din Londra", pe derivate pe bonduri corporate. Presa scria la acea dată că investiţiile sunt atât de mari, încât înfluenţează substanţial piaţa de profil.
"Situaţia aceasta ne face de ruşine. Au fost multe erori, multă superficialitate şi greşeli de judecată. Au fost erori ieşite din comun", a spus Dimon, cerându-şi scuze într-o conferinţă cu analiştii organizată ad-hoc.
Ce s-a întâmplat
JP Morgan a decis să investească pe un segment foarte obscur al pieţei derivatelor, însă datorită dimensiunii uriaşe a investiţiei, fondurile de hedge au depistat identitatea jucătorului şi au făcut pariuri împotriva bănci. Aceste pariuri continuă să le aducă bani fondurilor pe socoteala JP Morgan, potrivit The New York Times.
Responsabil cu investiţia nereuşită este Biroul Principal de Investiţii al băncii. Acesta ia o parte din depozitele de 1.100 mld. dolari pe care banca nu ştie cum să le investească şi le tranzacţionează pentru a aduce profit. În 2009, biroul a înregistrat un profit record de 3,7 mld. dolari