O dată pe lună, într-o cafenea oarecare din oraş poate fi zărit un grup de tineri în care cu greu diferenţiezi profesorii şi studenţii. Într-o atmosferă relaxantă, dezbat împreună teme precum mobilitatea într-un oraş aglomerat, cultura ori dezvoltarea urbană.
Sunt membrii asociaţiei studenţeşti Eco Planning, un ONG gândit ca o rampă de lansare pentru tinerii care nu ştiu încotro să o apuce la final de facultate. Numai că, între timp, asociaţia a ajuns pentru fiecare membru al ei un scop în sine, membrii ei fiind convinşi că pot să-şi transforme oraşul într-un loc mai sănătos din toate punctele de vedere.
Un prim pas
Valentin Nemeş (foto) are 27 de ani şi de patru ani este asistent universitar la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, specializarea Amenajare Teritorială. Apropiat de vârsta studenţilor, ştie că cea mai mare dilemă a lor e ce vor face după absolvire, în condiţiile în care, pentru a-i angaja, patronii le cer experienţă în domeniu.
"Anul trecut, după ce un grup de studenţi a luat locul doi la un concurs naţional de proiecte pentru revitalizarea oraşului Victoria, din judeţul Braşov, ne-a venit ideea să înfiinţăm o asociaţie în care ei să facă exerciţii", povesteşte Vali. Asociaţia, care a primit numele de Eco Planning, îşi propune să-i facă pe studenţi să aplice teoria învăţată la cursuri în diferite proiecte pentru comunitate. Proiectele lor nu sunt făcute la comanda unor instituţii, ci sunt alese de tineri de capul lor, fără a urmări în mod deosebit concretizarea lor în realitate. Deocamdată, se mulţumesc să practice meseria aleasă, chiar dacă voluntar...
Probleme şi soluţii
Un proiect al Eco Planning este "Oradea - oraş pe două roţi", prin care şi-au propus promovarea bicicletei în defavoarea maşinilor. Studenţii au umblat din şcoală în şcoală pentru a le explica elevilor beneficiile mersului pe bicicletă şi pentru