Energia solară era creditată de mulţi specialişti ca fiind zona din care se va plămădi noul boom verde, după ce deja turbinele eoliene au cucerit aproape în totalitate Dobrogea. Schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român pentru acest tip de proiecte era magnetul principal, energia solară fiind copilul răsfăţat al regenerabilelor prin valoarea subvenţiilor acordate. Bucuria a durat însă numai câteva luni, scrie revista Business Magazin.
"Începuseră să se dezmorţească şi băncile şi investitorii, dar asta ar fi concluzia din ceea ce vedem. Se va reduce numărul de certificate verzi începând cu ianuarie 2013. Informaţii oficiale nu există, sunt supoziţii, dar aceasta ar fi concluzia discuţiilor de până acum", spune Robert Cruceru, directorul executiv al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Certificatul verde este inima întregului sistem de sprijin gândit de statul român pentru energia regenerabilă.
Cum proiectele verzi sunt mai costisitoare decât cele convenţionale de producere a energiei, statul român a găsit o modalitate prin care să susţină industria regenerabilă în contextul în care, la nivelul anului 2020, în calitatea sa de membru al UE, România trebuie să aibă un procent de 38% de energie verde în consumul final de electricitate.
Astfel, pentru fiecare MWh de energie nepoluantă producătorul era recompensat până la finele anului trecut cu un singur certificat verde, indiferent de tehnologie, fie că era eoliană, solară sau hidro.
Preţul acestui certificat este cuprins între 27 şi 55 de euro. Pentru energia eoliană, chiar şi un singur certificat verde era bun, dar pentru alţii, aşa cum erau investitorii în energia solară, el s-a dovedit insuficient. Aşa că industria nu s-a dezvoltat mai deloc.
Din noiembrie anul trecut însă, după trei ani de discuţii, fiecare formă de energie verde a început să fie rec