Cu ce sfaturi şi atenţionări au venit economişti participanţi la „Forumul european” organizat ieri, la Cluj-Napoca, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Momentul aderării ţării noastre la zona euro, slugărnicia exagerată faţă de cerinţele Uniunii, precum şi palierele pe care ar trebui să acţionăm pentru a înregistra stabilitate economică, sunt doar câteva dintre temele abordate la întâlnirea de ieri de fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, şi profesorii universitari Mircea Maniu şi Daniel Dăianu.
Uniunea nu suferă doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere al organizării şi al pregătirii pentru viitor, potrivit lui Vasile Puşcaş.
„Nu avem de-a face doar cu o criză economică şi socială, ci şi cu o criză structurală. Toată lumea e acum preocupată de suma zero, adică cineva trebuie să câştige şi cineva să achite costurile. Ceea ce se întâmplă acum este oferirea de soluţii pe termen scurt, care în condiţiile interdependenţelor globale nu sunt eficiente. Trebuie să gândim pe termen lung. În Europa apar noi partide care manifestă un anti-europenism foarte pronunţat. Trebuie să ne gândim ce se va întâmpla pe viitor. Dintre o disoluţie sau o reconstrucţie a
Uniunii eu merg, totuşi, pe a doua variantă”, a spus fostul negociator-şef al României cu UE.
Ţara noastră trebuie să revină cu picioarele pe pământ şi să nu-şi dorească orbeşte aderarea la zona euro în speranţa că astfel se vor rezolva toate problemele. Soluţia trebuie să vină în sens invers, potrivit lui Daniel Dăianu, consilierul premierului pe probleme economice. „Intrarea în zona euro după criză impune două precondiţii. Prima să ai economie competitivă – să ai un nivel anume al productivităţii, un proces investiţional adecvat –, iar a doua, la momentul în care România are o economie competitivă, zona să-şi fi rezolvat problema. Este bi