La tribunalul din Nanterre în periferia Parisului s-a deschis procesul intentat laboratorului farmaceutic Servier - al doilea din Franta - şi preşedintelui-fondator al acestuia, Jacques Servier. Procesul penal începe la nici doi ani după ce s-a declanşat scandalul Mediator după numele unui medicament antidiabetic acuzat că ar fi la originea a 500 până la 2000 de morţi.
E vorba de cel mai mare scandal sanitar din Franţa postbelică. Recursurile juridice şi bătălia procedurală lansată chiar din prima zi de avocaţi lui Servier ar putea duce la amânarea procesului dar soarta, viitorul laboratorului farmaceutic pare din ce în ce mai sumbru.
Sigur de el, Jacques Servier a spus încă de la declanşarea scandalului Mediator în vara lui 2010 că aceasta practic nu are impact asupra activitătii sale. E adevărat că laboratorul - al doilea din Franta după Sanofi - îsi realizează 80 la sută din vânzări în afara tării.
Or afacerea legată de medicamentul antidiabetic - prescris adesea ca unul pentru a tăia pofta de mâncare - a avut un impact mediatic limitat, s-a vorbit putin în străinătate despre efectele nefaste ale Mediator-ului asupra sănătătii oamenilor, mai ales a celor bolnavi de inimă. Este si motivul pentru care cifra de afaceri a lui Servier a continuat să progreseze anul trecut ajungând la aproape 4 miliarde de euro.
Doar activitatea din Hexagon este în scădere, aici imaginea laboratorului fiind extrem de degradată de doi ani încoace. Procesul de la Nanterre, urmat în curând de un altul la Paris, riscă să pună însă în pericol existenta grupului farmaceutic. In primul rând din cauza diverselor pagube pe care Servier ar putea fii obligat să le plătească victimelor.
Astăzi se evocă între 500 si 2000 de morti dar 5 milioane de pacienti au înghitit în trei decenii pilule Mediator. Numărul de victime ar putea deci creste, la fel si cifra totală