Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, echivalentul organizaţiei Reporteri fără Frontiere din Statele Unite ale Americii, sună alarma: interesele politice şi economice legate de investiţiile chineze în statele din Africa pun în pericol independenţa jurnalismului în această parte a lumii.
În timp ce economiile africane sunt în plină expansiune, presa din aceste ţări este victima unor atacuri insidioase. Jurnaliştii independenţi africani susţin că fondurile alocate pentru dezvoltarea continentului sunt deturnate,
corupţia este în creştere.
În plus, libertăţilor individuale, cum ar fi libertatea presei, nu mai sunt o prioritate, ceea ce le permită, liderilor autoritari să fie chiar mai agresiv faţă de jurnalişti, mai ales că Occidentul, prins cu alte probleme, închide ochii.
Din 2009, China a luat locul Occidentului, devenind primul partener economic în Africa. De atunci, Beijingul nu a încetat să strângă relaţiile cu guvernele africane pentru a pune capăt criticilor mass-mediei.
În ianuarie 2012, Beijingul a publicat o carte albă privind consolidarea mass-mediei chineze în străinătate şi a trimis 100.000 de jurnalişti în întreaga lume, prioritar în Africa. În ultimele luni, China a deschis prima televiziune în Kenya şi a lansat prima sa publicaţie în Africa de Sud.
Agenţia de ştiri oficială Xinhua are deja mai mult de 20 de birouri în Africa. Între 2004 şi 2011, peste 200 de ofiţeri de presă ai guvernelor africane au fost instruiţi de chinezi.
Guvernele din China şi din Africa par să fie de acord că presa ar trebui să se concentreze pe „măreţele" realizări colective şi pe mobilizarea sprijinului opiniei publice în favoarea statului, mai degrabă decât să prezinte „ştiri negative".
Fenomenul este deosebit de vizibil în Etiopia. Închisorile etiopiene sunt acum ca cele din China: pline de jurnalişti şi disidenţi.