Preturile apartamentelor au scazut in medie cu 4% in primul trimestru al anului, in timp ce 2011 a fost caracterizat de o usoara crestere a preturilor medii de vanzare, potrivit analistilor Jones Lang LaSalle, care se asteapta la o corectie mai drastica a preturilor pe parcursul anului.
Proiectele noi, demarate dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design, cat si ca preturi totale de vanzare. Proiectele demarate in perioada de boom imobiliar sunt inca disponibile spre comercializare, dar se asteapta o corectie a preturilor de vanzare la realitatea zilelor noastre.
Pentru 2012 este previzionata o usoara crestere a pietei rezidentiale. Intr-un optimism moderat, unii se pot astepta la vanzari stabile, si numai cativa dezvoltatori sunt asteptati sa anunte noi proiecte.
Cel mai probabil preturile vor suferi alte corectii, estimeaza oficialii Jones Lang LaSalle.
E nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor.
Cele mai putine apartamente finalizate in ultimii 8 ani
Bucurestiul a inregistrat o scadere semnificativa anul trecut in ceea ce priveste numarul unitatilor rezidentiale finalizate. In jur de 1.600 de unitati locative au fost finalizate in Bucuresti, o scadere cu 41% fata de anul 2010.
In acelasi timp, reprezinta cel mai mic numar de unitati locative finalizate in ultimii 8 ani.
De fapt, rezultate slabe au fost raportate si in alte capitale din zona CEE. Cu toate acestea, numarul unitatilor locative finalizate in Varsovia, oras cu o populatie simi