Situaţia din zona euro a devenit atât de sumbră încât dă naştere la cele mai neaşteptate zvonuri. Ultimul care dă târcoale în rândul managerilor de fonduri de risc europene sugerează că euro ar urma să fie legată de dolar la o paritate strânsă, ceea ce ar însemna o scădere spectaculoasă de la actuala cotaţie, de puţin sub 1,30 de dolari, şi ar implica tipărirea a sute de miliarde de euro, scrie Financial times, preluat de Rador.
Oricât ar fi de improbabilă, speculaţia aceasta este un indiciu al suferinţelor Europei în lumea marcată de o creştere limitată şi în care toate guvernele consideră că exporturile sunt o cale de creştere. O monedă ieftină care constituie un impuls artificial pentru competitivitate este mai digerabilă decât austeritatea.
Euro rămâne relativ puternic dintr-o diversitate de motive. În pofida tensiunilor interne, europenii nu-şi scot banii din Europa, doar îi transferă în locuri mai sigure din regiune. Mai mult, băncile europene continuă să vândă active în dolari şi să repatrieze veniturile. În plus, băncile centrale din ţările emergente deţin în continuare fonduri în euro, ca un fel de valută de rezervă.
Între timp, americanii şi chinezii ar prefera ca euro să rămână puternic, întrucât exportatorii de pe ambele maluri ale Pacificului concurează împotriva europenilor. În măsura în care moneda euro chiar va înregistra scăderi, vor spori presiunile cu care se va confrunta Fed pentru a analiza o nouă rundă de facilităţi cantitative (QE), pentru a menţine dolarul la un nivel relativ scăzut.
Dacă euro se va prăbuşi, aceasta va fi o veste foarte rea în special pentru China, întrucât 18% din exporturile Chinei se îndreaptă spre Europa. În aprilie, exporturile chineze în zona euro se diminuaseră cu 2,4% faţă de anul precedent, conform firmei de brokeraj CLSA. Unele din aceste exporturi veneau de la producători germani stabiliţ