Dacă te-ai hotărât să-ţi cumperi o locuinţă prin programul Prima Casă, pe lângă avansul minimi de 5% pe care trebuie să-l plăteşti, trebuie să iei în calcul şi alte cheltuieli adiţionale. Specialiştii de la imobiliare.ro îţi arată care sunt acestea. Dacă te-ai hotărât să-ţi cumperi o locuinţă prin programul Prima Casă, pe lângă avansul minimi de 5% pe care trebuie să-l plăteşti, trebuie să iei în calcul şi alte cheltuieli adiţionale. Specialiştii de la imobiliare.ro îţi arată care sunt acestea.
Uite o listă a acestor costuri suplimentare, luând în calcul, spre exemplificare, un credit în valoare de 57.000 de euro.
1. Depozitul colateral constituit la bancă, ce cuprinde trei rate de dobândă (acestea nu sunt egale, ci mai mici decât primele trei rate lunare, ele acoperind doar dobânda datorată băncii). La Banca Română de Dezvoltare (BRD), spre exemplu, valoarea acestui depozit se ridică la aproximativ 630 de euro pentru un împrumut de 57.000 de euro.
2. Comisionul de 0,49% din valoarea garanţiei către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Luând în calcul împrumutul maxim (co)garantat de către stat pentru locuinţele finalizate, este vorba de o sumă de aproape 140 de euro. Comparativ cu etapele precedente ale programului guvernamental, când Guvernul garanta întregul împrumut acordat de către bancă, această sumă este redusă la jumătate, dat fiind că statul împarte acum riscul cu banca. Este bine să ştii că acest comision către FNGCIMM va trebui să-l plăteşti în fiecare an până la rambursarea creditului. Partea bună este că el scade gradual, odată cu diminuarea soldului creditului.
3. Evaluarea imobilului. Majoritatea băncilor au o listă cu evaluatori agreaţi, iar unele îţi permit chiar să-ţi alegi evaluatorul pe cont propriu. Costurile variază, în mod firesc, dar se situează undeva în jur de 80-100 de euro