Din 500 de reclamații depuse de la începutul anului, doar 175 s-au încheiat cu trimiterea în judecată. În multe situații, victimele renunță în mijlocul anchetei, acceptând o „înțelegere” Sursa: SHUTTERSTOCK
Aproape 500 de reclamaţii de viol au fost înregistrate, în primele trei luni ale acestui an. Dintre acestea, 175 s-au dovedit a fi reale, adică s-a început urmărirea penală. Iar judiciariştii Poliţiei Române au constatat că 99% dintre femeile care au reclamat că au fost abuzate sexual au fost şi bătute de agresori. În ceea ce priveşte violurile săvârşite asupra persoanelor de acelaşi sex, nu a fost reclamat niciun viol săvârşit de femei asupra altor femei, iar singurul caz între bărbaţi, despre care s-a aflat de anul trecut şi până acum, este cel de la Ghindăreşti-Constanţa, în urma căruia un fost călugăr a fost găsit decapitat.
Reclamaţii nefondate
Statisticile arată că "în 35% dintre cazurile de viol înregistrate la nivel naţional reclamaţiile s-au confirmat", după cum a precizat pentru EVZ unul dintre ofiţerii de la Direcţia Judiciară a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
O problemă ar mai fi că, în aproximativ 30% dintre cazurile instrumentate recent, victimele nu au mers până la capăt în acuzarea făptaşilor. "La instrumentarea unui astfel de caz se poate lucra şi 30 de zile. Unele victime au renunţat la acuzaţii", a explicat judiciaristul. Astfel, procesele s-au terminat fără trimiterea în judecată. Din numărul total al cazurilor de viol care au condus la arestarea celor care le-au comis, 23 au avut loc în Capitală.
Cinci secunde de reţinere, 15 ani de puşcărie
"Din cazurile analizate la nivel naţional am constatat că 20-25% din cazurile de viol nu s-au finalizat cu trimiterea în judecată", a explicat ofiţerul citat de EVZ. Omul legii a mai spus că, în general, violul implică şi