Noul ministru de externe al României, Andrei Marga, participă astăzi, pentru prima dată în noua calitate, la Consiliul pentru Afaceri Externe care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă relaţiile UE Afganistan, evoluţiile din aşa numita "vecinătate sudică" cu accet pe Siria, relaţiile cu Rusia şi Putin preşedinte, poziţia faţă de Ucraina.
AFGANISTAN Dezbaterile pe acest dosar vin în preajma a trei reuniuni importante: Summitul NATO de la Chicago, Reuniunea Ministerială de la Kabul şi Conferinţa donatorilor de la Tokyo - care vor defini cursul tranziţiei în Afganistan şi sprijinul internaţional după 2014. Este de aşteptat ca şefii diplomaţiilor UE să stabilească acţiunile commune şi contribuţia UE pentru securitate, stabilitate cu accent pe consolidarea statului de drept. Vor fi adoptate concluzii.
VECINĂTATEA SUDICĂ Dezbaterile miniştrilor de externe se vor axa pe situaţia din Siria, unde, pe lângă evaluarea situaţiei interne, se va stabili sprijinul UE pentru misiunile de observatori ONU (la care România va participa cu cinci reprezentanţi). Vor fi adoptate Concluzii.
RUSIA Dezbaterile din Consiliu vin în contextul învestirii preşedintelui Vladimir Putin (la data de 7 mai) şi în perspectiva Summit-ului UE-Rusia de la St. Petersburg, din 3-4 iunie. Se are vedere definirea relaţiilor strategice UE-Rusia pentru următorii ani.
România susţine o abordare "ambiţioasă şi pragmatică" a Parteneriatului Strategic UE şi Rusia prin: continuarea dialogului UE-Rusia pe componenta economică şi aportul societăţii civile, angajarea Rusiei într-un dialog constructiv cu privire la soluţionarea conflictelor îngheţate din regiune, în special dosarul Transnistrean, negocierea unui nou acord UE-Rusia care să includă prevederi ambiţioase în domeniile comerţului şi investiţiilor şi consolidarea cooperării energetice
Secretarul general al NATO: Scu