Exprimat în moneda unică, salariul mediu pe economie a scăzut de la 355 de euro în primăvara lui 2011 la mai puţin de 350 de euro în prezent.
Moneda românească a ajuns ieri la un nou minim istoric, respectiv 4,4373 lei/euro, contrar unor previziuni potrivit cărora cursul ar urma să se stabilizeze.
Deprecierea leului în raport cu euro este, astfel, de 2,7% faţă de începutul anului şi de peste 8% faţă de luna mai 2011, când cotaţia abia trecuse de 4,1 lei. În raport cu dolarul, deprecierea leului a fost, în ultimele 12 luni, de 20%, iar faţă de francul elveţian - de 13,7%.
Consecinţele acestei deprecieri sunt resimţite de toţi românii, nu doar - cum se spune de obicei - de cei care au de plătit facturi ce se calculează în euro (chirii, telefonie mobilă, rate bancare). Un calcul simplu arată că în ultimul an salariul mediu pe economie s-a erodat cu 2% exprimat în euro, chiar dacă în lei a crescut cu aproape 6%.
Mai exact, dacă în luna mai 2011 salariul mediu net era de 1.458 de lei, adică 355 de euro la cursul de atunci, în prezent avem un mediu net de 1.543 de lei, adică 348 de euro. Asta înseamnă, în primul rând, o putere din ce în ce mai mică de rambursare a ratelor în valută, având în vedere că ponderea acestei cheltuieli în totalul veniturilor creşte lent, dar implacabil.
Scumpirile vor veni din import
De regulă, atunci când leul creşte au de câştigat importatorii (care cumpără mărfuri în valute tot mai slabe, apoi vând în schimbul leilor tot mai puternici) şi pierd exportatorii. Acum, când lucrurile se petrec exact pe dos, importatorii au costuri tot mai mari la aprovizionare.
Firesc sau nu, aceşti comercianţi vor transfera costurile suplimentare către consumatori, astfel că deprecierea leului va lovi, din nou, în buzunarele tuturor, în condiţiile în care peste 70% din coşul de consum al românilor este compus din mărf