În timp ce UNPR se agaţă de PDL într-o serie de alianţe locale, progresiştii aşteaptă de la Guvernul USL posturi de prefect şi de secretari de stat.
UNPR a ajuns etalonul haosului din politica românească. Astfel, formaţiunea condusă de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, a reuşit performanţa unică de a fi aliată, în acelaşi timp, şi cu Puterea şi cu Opoziţia. În condiţiile în care UNPR a rupt alianţa la nivel central cu PDL după căderea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, "progresiştii" au trecut în tabăra noii Puteri, în contextul în care au acceptat să acorde sprijin parlamentar Guvernului condus de liderul PSD, Victor Ponta.
"Întoarcerea armelor" de la nivel central i-a lăsat, însă, în tranşee alături de PDL pe o serie de lideri locali din Transilvania, care au apucat să depună liste comune de candidaţi la alegerile locale din 10 iunie.
Harababură generală
În câteva dintre judeţele cheie din Transilvania, democrat-liberalii şi progresiştii au depus liste comune. În Harghita, PDL, PRM şi UNPR au format Alianţa Românească Harghita. Obiectivul acesteia este să obţină câteva mandate într-un judeţ în care bătălia politică va fi dată în principal între UDMR, PPMT şi PCM.
În Hunedoara, PDL, UNPR şi PNŢCD au format Uniunea Social-Populară. Liderul UNPR Mircia Muntean va fi susţinut pentru şefia Consiliului Judeţean Hunedoara. Voturile unor comunităţi conduse de PDL, cum ar fi Petroşaniul, sunt considerate drept vitale în bătălia dintre Mircia Muntean şi actualul preşedinte PNL al Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ. În Maramureş, PDL şi UNPR au format Uniunea pentru Maramureş, care îl va susţine pe actualul preşedinte PDL al Consiliului Judeţean, Mircea Man. La Mureş, PDL, UNPR şi PER au format Alianţa pentru Mureş, care va susţine candidaturile liderului PDL, Dorin Florea, la Primăria Târgu-Mureş, şi a independentului Mari