Vremea bună din prima parte a weekend-ului trecut a avut şi un revers: timpul petrecut în aer liber de către mulţi dintre noi le-a dat "front de lucru" căpuşelor, care au trimis nu mai puţin de 30 de persoane la Unitatea de Primire a Urgenţelor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, de vineri până duminică la Unitatea de Primire a Urgenţelor s-au prezentat 30 de persoane cu înţepături de căpuşă, de la copii de cinci ani, la persoane vârstnice de 78 de ani. Niciuna nu a fost spitalizată, după extragerea de către personalului medical a insectei din piele fiind lăsate să plece acasă.
Cu cele 30 de persoane din weekend, numărul sălăjenilor care s-au prezentat la Urgenţe după ce au fost înţepaţi de căpuşe ajunge la 91, într-o perioadă relativ scurtă: de la sfârşitul lunii aprilie până acum. Şi este vorba doar de cazurile în care persoana înţepată s-a prezentat la Urgenţe, statistica neincluzând situaţiile în care pacientul şi-a scos acasă insecta din piele.
Pentru a vă feri, pe cât posibil, de această insectă, periculoasă mai ales pentru că, în anumite cazuri, transmite boala Lyme şi meningo-encefalita, evitaţi să traversaţi locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, unde hoinăresc căprioarele (care poartă şi răspândesc căpuşele). În zonele în care se găsesc căpuşe, purtaţi haine de culoare deschisă (pentru a putea observa insectele), cămăşi cu mâneci lungi, pantaloni, în aşa fel încât căpuşele să nu poată ajunge la piele. Cu toate că pot fi eficiente, evitaţi folosirea abuzivă a spray-urilor insecticide, deoarece otrava pe care o conţin poate fi absorbită şi de piele. Aplicaţi spray-urile numai pe haine şi nu pe piele.