După o săptămână de tergiversări în cazul Mang, în comunitatea academică - unde se află cei mai aprigi combatanţi ai ministrului plagiator - a început să se simtă dezolarea.
„Ce putere avem noi decât să subliniem că onoarea, demnitatea şi credibilitatea cercetării şi educaţiei româneşti se află în mâinile domnului Ponta. Dacă dânsul nu-l demite pe Mang, deşi au apărut dovezi foarte clare, noi ce putem să facem?! Ţipăm în continuare. Nu mai e o problemă profesională, este o problemă politică", spune Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer.
Vlaston a început demersurile de înştiinţare a forurilor europene - aşa cum a avertizat încă de vineri că va face, dar e conştient că nici Comisia Europeană nu va putea tranşa problema rapid, căci şi acolo e birocraţie.
Chestiunea ar putea să dureze luni de zile, în contextul în care povestea se desfăşoară contra cronometru. Ziare din Occident au început să pună întrebări, iar agenţia franceză de presă AFP chiar a scris vineri un articol despre scandalul din România.
Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze. Abia marţi urmează ca această comisie să fie alcătuită.
Preşedintele Edu-Cer consideră însă că „treaba stă doar în mâna premierului", nu a Academiei Române care, prin lege, nici nu are astfel de atribuţii. „Chiar dacă se face o astfel de comisie, rezultatul comisiei nu are valoare juridică", spune Vlaston.
Luni, Mang a declarat că este şi rămâne în fruntea ministerului, explicând că în cazul lui urmează să decidă Comisia Naţională de Etică. Termenul de întrunire a acestei comisii ar fi „până în 15 iunie", după cum Mang însuşi spune.
Tot luni, Em