Toţi ştim, în mare, ce este diabetul: o afecţiune cronică, provocată de acumularea glucozei în sânge. Dar foarte puţini dintre noi recunosc semnele acestei maladii parşive, care “sapă” ani la rând, în tăcere. Dr. Laurenţiu Luca, specialistul Libertăţii, ne ajută să depistăm simptomele, ca să acţionăm la timp, pentru că tratamentul început cât mai curând ţine sub control boala. Toţi ştim, în mare, ce este diabetul: o afecţiune cronică, provocată de acumularea glucozei în sânge. Dar foarte puţini dintre noi recunosc semnele acestei maladii parşive, care “sapă” ani la rând, în tăcere. Dr. Laurenţiu Luca, specialistul Libertăţii, ne ajută să depistăm simptomele, ca să acţionăm la timp, pentru că tratamentul început cât mai curând ţine sub control boala.
Ai auzit şi tu spunându- se că se poate trăi bine mersi cu diabet? Da, se poate trăi. Dar bine în nici un caz, dacă boala nu este tratată. Pentru că ea deteriorează vasele sangvine şi nervii, atrăgând complicaţii grave: maladii cardiovasculare, insuficienţă renală, ulcere ale picioarelor (soldate, frecvent, cu amputarea).
Diabetul apare atunci când organismul nu mai foloseşte corect glucoza (principala sursă de energie) furnizată de hrană. Glucoza se acumulează în sânge, producând hiperglicemie (valorile glicemiei, pe nemâncate, între 110 şi 125 mg%, indică doar riscul de diabet; valorile peste 125 mg% sunt semne clare de diabet).
Cum se ajunge la hiperglicemie? Printr-un cumul de factori de risc. Cel mai important e predispoziţia genetică, la care se pot adăuga: