Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care cca 100 sunt din România.
În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfășura sâmbătă, 19 mai și va avea, ca și în 2011, o amploare deosebită. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă activităților organizate de muzeele românești. Astfel, RNMR invită publicul să afle detalii despre activitățile organizate cu această ocazie de către muzeele din România vizitând site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, și un circuit-pilot în Cluj.
Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Brașov, Brăila, București, Caransebeş, Constanța, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgoviște,Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureș sau Turda își așteaptă vizitatorii în nocturnă. Concerte, proiecții de filme, personaje care prind viață, activități pentru copii, spectacole sau prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopți speciale, transformând vizitarea expozițiilor organizate de muzee în experiențe de neuitat.
În București vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuse