În primele 4 luni ale anului, numărul dosarelor depuse a scăzut cu 20%, la 5.625
Andrei Cionca: Volumul este mai mic pentru că au dispărut deja firmele cu afaceri mici
Începutul acestui an s-a soldat cu un număr mai mic de firme care s-au văzut nevoite să recurgă la procedura insolvenţei pentru a se reorganiza, numărul dosarelor înregistrate în primele patru luni fiind cu circa 20% mai mic, faţă de intervalul înregistrat anul trecut. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la finele lunii aprilie a acestui an, se înregistrau 5.625 de dosare de insolvenţă, nivel sub cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au consemnat 7.192 de societăţi cu probleme.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul insolvenţelor a avut o evoluţie sinusoidală, scăzând în februarie la 1.134 de firme, de la 1.474 în ianuarie, şi crescând în martie, la 1.806 de firme. În aprilie, insolvenţele au scăzut din nou, la 1.211 de cazuri.
Potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania această rată de scădere este una naturală, în condiţiile în care au dispărut deja firmele cu afaceri mici şi cu probleme neserioase. "Până acum numărul mare de cazuri de insolvenţă a fost determinat de un volum de dosare generat de firme cu afaceri mici şi care au deschis procedura de insolvenţă pentru probleme neserioase cum ar fi plata impozitului forfetar. Noi am şi anticipat o asemenea evoluţie pentru 2012. Am previzionat un volum mai mic, dar o creştere în calitate a dosarelor, asta însemnând că apar companii care au probleme mult mai complicate. Acum a venit rândul companiilor cu afaceri serioase să recurgă la insolvenţă pentru a avea şansa de a se reorganiza", a declarat, pentru Curierul Naţional, Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.
Bucureşti, Dolj şi Argeş au cele