Nici apreciere spre 4,3 lei, nici depreciere de 4,5 lei pentru un euro. Acestea sunt previziunile pentru 2012 ale analiștilor financiari chestionați de revista Capital.
Până nu demult, ideea că mișcările politice ar avea un cuvânt greu în economia românească, implicit în mișcările de dobândă și curs, era privită cu indiferență, deoarece variațiile erau foarte mici. O moțiune de cenzură trecută în Parlament a modificat brusc evoluția monedei naționale și chiar intervalul de variație (imaginar sau nu) al cursului de schimb.
Schimbarea „pragurilor“ pe care euro nu le putea depăși în raport cu moneda națională se face din mers, iar fenomenul este indirect recunoscut și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a declarat recent că trebuie văzut dacă nu cumva toate fundamentele pe care fost gândită strategia cursului trebuie modificată.
Președintele CEC Bank și al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, a declarat: „Pur și simplu, aceste variații sunt o consecință a modificărilor care au loc în viața politică a României. Este normal să apară anumite fluctuații. Ele sunt generate în general de traderi, de comercianții de valute, care văd în orice schimbare politică o posibilă oportunitate de a specula și de a obține niște bani. O astfel de evoluție a cursului a avut loc și în anii anteriori când au fost schimbări de guverne. După aceea, lucrurile s-au calmat. Aceste vârfuri rămân ca momente de referință“.
Faptul că politicul a început să joace un rol foarte important, cel puțin în acest an, este dovedit și de aceea că toate băncile străine prezente în România și-au modificat sau sunt pe cale de a-și modifica previziunile privind evoluția leului în 2012.
Noua limită superioară a cursului este 4,5 lei pentru un euro
Florin Sinca, analist la BCR, arată că noua estimare de curs a băncii pentru finalul anului 2012 es