În Grecia se vor organiza noi alegeri anticipate, după ce ultima rundă de negocieri pentru formarea guvernului a eşuat.
Şefii principalelor formaţiuni politice nu au ajuns, ieri, la un acord privind formarea unei coaliţii de guvernare, în ciuda încercărilor disperate ale preşedintelui Carolos Papoulias de a-i convinge să pună capăt crizei politice din ţară.
Nici măcar guvernul de tehnocraţi, soluţia de avarie propusă de Papoulias, nu le-a fost pe plac. Ca urmare, astăzi, „un guvern interimar va fi instalat pentru a conduce ţara până după alegeri", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei. Cel mai probabil, scrutinul parlamentar va avea loc la 17 iunie. Anunţul a afectat bursele la nivel global, dar mai ales în Europa, unde indicele FTSEurofirst 300 a atins minimul acestui an, în timp ce euro s-a depreciat. Organizarea alegerilor anticipate presupune prelungirea incertitudinii politice, care nu este deloc pe placul creditorilor internaţionali ai Republicii Elene.
Potrivit unor stenograme publicate ieri, preşedintele Greciei s-a declarat „îngrozit" de „pericolul" instabilităţii politice care ameninţă ţara, relevă AFP.
Papoulias a invocat avertismente lansate de premierul în exerciţiu, Lucas Papademos, de guvernatorul Băncii Greciei şi de ministrul Finanţelor cu privire la „situaţia rezervelor financiare ale ţării şi la pericolul prăbuşirii sistemului bancar, în cazul în care cetăţenii continuă retragerile, din cauza situaţiei politice create".
Liderul Syriza, principalul vinovat
Potrivit Biroului de statistică de la Atena, citat de Bloomberg, economia Greciei s-a contractat în primele trei luni ale acestui an. Produsul intern brut al Greciei a înregistrat o scădere de 6,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după un declin de 7,5% în trimestrul patru din 2011.
Criza politică de la Atena