Ales pe 6 mai, cu 51,6% din sufragii, preşedinte al Franţei, socialistul François Hollande este învestit marţi în funcţie, în cadrul unei ceremonii programate la milimetru.
François Hollande soseşte la Palatul Elysée la 10 fix, ora locală. Urmează o discuţie cu uşile închise, de circa o jumătate de oră, cu predecesorul său, în cursul căreia Nicolas Sarkozy îi va comunica toate codurile nucleare, necesare pentru a declanşa o eventuală ripostă franceză în caz de război atomic.
Odată plecat Nicolas Sarkozy de la Palatul Elysée, succesorul său va rosti primul său discurs de preşedinte. La 11.45 începe urcarea în maşină pe Champs-Elysée. Un voiaj efectuat la bordul unui autoturism marca Citroen, model DS5, decapotabil şi hibrid, adică funcţionând cu un motor jumătate electric, jumătate diesel.
Odată încheiată ceremonia de la Mormântul Soldatului Necunoscut de sub Arcul de Triumf, François Hollande va aduce omagii unor personalităţi care i-au inspirat acţiunea de până acum. Mai întâi lui Jules Ferry, cel care a instaurat în Franţa şcoala laică, obligatorie şi gratuită. Apoi lui Marie Curie, de origine poloneză, refugiată în Franţa şi laureată a Premiului Nobel pentru Chimie.
În sfârşit, după-amiaza pariziană a noului şef de stat se va încheia la Primăria Capitalei. Tot atâtea etape care reamintesc priorităţile mandatului lui Hollande: tineretul şi educaţia, fără a uita contactul cu poporul, element de bază al unui preşedinte care se vrea "normal".
Înainte de a se urca în avionul care-l va duce la prima sa întâlnire internaţională, cea mult-aşteptată cu cancelara germană, Angela Merkel, François Hollande va anunţa numele viitorului premier al Franţei. Favoritul zvonurilor pentru a ocupa acest post este Jean-Marc Ayrault, patronul deputaţilor socialişti şi primarul oraşului Nantes.
Ales pe 6 mai, cu 51,6% din sufragii, preşedinte al