Noul ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că nu doreşte desfiinţarea sistemului de asigurări, ci reorganizarea acestuia. Totodată, ministrul va face o analiză în cazul spitalelor desfiinţate, pentru a vedea în ce măsură a fost justificată măsura, în condiţiile în care doar 20 dintre cele 67 de spitale desfiinţate au fost transformate în cămine pentru bătrâni.
MS mai are în vedere crearea unor centre de primiri urgenţe în zonele cu populaţie fluctuantă mare, cum ar fi zonele turistice, şi, pe de altă parte, stimularea consumului de medicamente generice.
"Avem în vedere o analiză a spitalelor desfiinţate, să vedem în ce măsură a fost nejustificată desfiinţarea lor şi dacă resursele tehnice şi umane sunt suficiente pentru a acoperi un anume nivel de competenţă al spitalului, şi dacă spitalul respectiv nu face parte din categoria acelora care să aibă contract cu Casa de Asigurări numai pentru a subzista. În aceste condiţii, spitalul va fi reînfiinţat", a spus Vasiel Cepoi.
Ministerul are de asemenea îm vedere o limitare a numărului de paturi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări. "Paturile fizice pot rămâne şi să se dezvolte într-un parteneriat public privat sau numai privat. Acesta este un obiectiv pe care trebuie să-l atingem. Trebuie să ajungem la nivelul mediei europene în cinci ani", a declarat ministrul.
Stimularea consumului de generice
Potrivit lui Vasile Cepoi, sunt medici care încearcă să pună semnul egal între mdicamentele generice şi medicamentele contrafăcute. "Vom încerca să transmitem mesaje prin programele de promovare a sănătăţii, inclusiv de stimulare a consumului de generice, pentru că, pentru pacient, este o economie", a spus acesta.
Referitor la calitatea serviciilor medicilor de familie, Vasile Cepoi a precizat că i-a rugat pe r