Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalațiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu peste 2 % anul trecut, potrivit informațiilor furnizate de registrele statelor membre.
EU ETS cuprinde peste 12.000 de centrale electrice și instalații de producție în cele 27 de state membre, Norvegia și Liechtenstein, precum și, începând cu anul acesta, emisiile companiilor aeriene care operează zboruri către și dinspre aeroporturile din aceste țări. În ciuda extinderii economiei europene, emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de aceste instalații au scăzut la 1.889 miliarde de tone de echivalent CO2 în ultimul an, cu mai mult de 2 % sub nivelul din 2010.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: ”Emisiile din cadrul ETS au scăzut cu mai mult de 2 % în 2011 în pofida extinderii redresării economice. Acest rezultat pozitiv arată că ETS realizează reduceri ale emisiilor eficiente din punct de vedere al costurilor. De asemenea, acesta subliniază motivul pentru care ETS rămâne motorul care stimulează creșterea cu emisii reduse de dioxid de carbon în Europa. Cu toate acestea, rezerva de certificate nefolosite se află în continuare în creștere. Din acest motiv, după cum s-a anunțat luna trecută, Comisia reexaminează în prezent calendarul licitațiilor din etapa 3, în vederea reducerii numărului certificatelor scoase la licitație în primii ani ai etapei 3.”
Nivelul de conformitate al companiilor cu normele EU ETS a fost din nou ridicat. Mai puțin de 1 % dintre instalațiile participante nu au restituit, până la termenul limită de 30 aprilie 2012, certificatele care acoperă toate emisiile lor din 2011. De obicei, aceste instalații sunt mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puțin de 1 % din emisiile din cadrul EU ETS. Doi la sută dintre instalații nu au tran